אורז תאילנדי

גדל בתאילנד במשך אלפי שנים עם מגוון של יותר מ 3500 זנים שונים של אורז בתוך גבולות תאילנד בלבד.
חלקם מתורבתים וחלקם פראיים, לאורז יש מקום של כבוד בתרבות התאילנדית והוא מהווה מרכיב מרכזי במטבח ובתזונה התאילנדית.
בשפה התאית המילה: קהאו khao משמעותה אורז וגם אוכל.

שני אנשים שנפגשים בתאילנד ישאלו אחד את השני:
"האם אכלת כבר אורז/אוכל?"

זהו בעצם ה"מה שלומך?" הלאומי בתאילנד. עד כדי כך האוכל (=האורז) מחובר לתרבות היומיומית בתאילנד…
אחד ממשלחי היד הנפוצים ביותר בתאילנד הוא גידול חקלאי של אורז. וזהו המרכיב הראשון והחשוב ביותר בארוחה תאילנדית והתרבות התאילנדית מלמדת אותנו לסיים את כל האורז בצלחת כסמל להודיה ולהוקרה שאנו רוכשים לחקלאים שגידלו את האורז.

אנשים רבים מקשרים בין אורז היסמין (קאו הום-מאלי) לאוכל התאילנדי, אך בתאילנד יש מגוון רחב ביותר של סוגי אורז בצבעים שונים שאותם משלבים בתפריט היומיומי. ובאזורים שונים בתאילנד אוכלים אורז שונה בהתאם למקום.

יש אורז אדום, אורז שחור (רייסברי), אורז סגול, אורז חום. יש סוגים של אורז רך ויש סוגים של אורז דביק (שנקרא גם סטיקי רייס או גלוטניוס רייס מלשון glue=דבק), וגם אורז דביק יכול להיות בכל מיני צבעים.
אבל האורז שנחשב להכי בריא הוא האורז החום, זמן הבישול שלו ארוך יותר ויש לו טעם אגוזי.
בתמונה: שדה אורז בצפון תאילנד

שדה אורז

אכילה בסגנון משפחתי – ארוחה תאילנדית היא תמיד ארוחה משותפת כשהאורז הוא הבסיס, זהו חלק מהותי מהתרבות

מנות רבות מוגשות לשולחן וכל הסועדים חולקים אותן יחד, הדבר היחיד שהוא אינדיבידואלי הוא למעשה צלחת האורז האישית של כל אחד. אין סדר להגשת המנות והכל מוגש לשולחן ביחד.
האכילה היא כזו שכל פעם לוקחים ממש מעט מאחת או יותר מהמנות שמוגשות ומשלבים אותן עם מעט מהאורז עבור הביס שמתוכנן להיכנס לפה, כאשר שאר האורז שנותר בצלחת נשאר נקי. זהו סגנון אכילה שיש בו תשומת לב לאסטטיקה וניקיון והוא קשור לתרבות ולחוקי הנימוס התאילנדים בארוחה.

אחת הטעויות הנפוצות הן לאכול אורז עם מזלג, ולא רק שזו טעות אלא זו ממש החמצה כי כאשר אוכלים עם מזלג "מפסידים" את כל הרטבים, הקארי והטעמים שהם החלק המשמעותי בחווית הטעמים בארוחה תאילנדית. ולכן, כלי האכילה שהכי מתאימים לאוכל תאילנדי הם כף ומזלג, המזלג מעמיס את האוכל על הכף שבעזרתה מגישים את האוכל אל הפה.

הקונספט של אכילה תאילנדית הוא כזה שבכל ביס אתה יוצר לך את האיזון והכמויות האישיים שהם לטעמך מכל מנה על הכף, וכך כל ביס הוא כמו מסיבה ייחודית של טעמים ומרקמים. זהו חלק מהותי והוא מאוד חשוב באכילה, זה גם חלק מהתרבות התאילנדית וזה מה שעושה את האכילה לחוויה כל כך מעניינת ומענגת שכיף לחלוק יחד.

אורז תאילנדי

אז איך לבשל אורז תאילנדי מושלם? כזה שתמיד מצליח?

בתאילנד, ולמעשה ברוב דרום מזרח אסיה מבשלים את האורז במכונת אורז. זהו למעשה סיר אורז חשמלי. בדרך כלל שמים בו רק מים ואורז שעבר מספר שטיפות במים זורמים, מכניסים לסיר האורז החשמלי והוא יוצא נפלא.
בכל מטבח תאילנדי ביתי יש סיר אורז ורוב אנשי תאילנד כבר מזמן לא מכינים אורז בסיר על כירת גז, אפילו במסעדות יש סירי אורז חשמלי ענקיים.

המלצתנו:  לכו וחפשו לכם מכונה לבישול אורז, זה יעשה לכם את החיים הרבה יותר פשוטים 🙂

 


בקהילת הפייסבוק: משוגעים על אוכל תאילנדי  פו מדגים בלייב הכנה של מגוון מנות תאילנדיות
מוזמנים להצטרף ולשאול אותנו שם כל שאלה 🙂

רוצים ללמוד איך להכניס את הטעמים של תאילנד למטבח שלכם?
הצטרפו לקורס >>   פותחים שולחן תאילנדי עם פו סינגהארט

Facebook Comments

כתיבת תגובה