אורז

וודאי לא יפתיע אותך שהאורז הינו מאכל מרכזי עבור אנשי תאילנד.
אבל האם ידעת שהמילה התאית לאורז ולאוכל הינה אותה מילה? 

 קאו khao 

שני אנשים שנפגשים בתאילנד ישאלו אחד את השני:
"האם אכלת כבר אורז/אוכל?" 

זהו בעצם ה"מה שלומך?" הלאומי בתאילנד. 

עד כדי כך האוכל (=האורז) מחובר לתרבות היומיומית בתאילנד… 

ובאמת, אורז הוא הבסיס בתאילנד,
אחד ממשלחי היד הנפוצים ביותר בתאילנד הוא גידול חקלאי של אורז.
זהו המרכיב הראשון והחשוב ביותר בארוחה תאילנדית. 

אנשים רבים מקשרים בין אורז היסמין (קאו הום-מאלי) לאוכל התאילנדי,
אך יש לנו מגוון רחב ביותר של סוגי אורז בצבעים שונים
שאותם אנו משלבים בתפריט היומיומי.
באזורים שונים בתאילנד אוכלים אורז שונה בהתאם למקום. 

יש אורז אדום, אורז שחור (רייסברי), אורז סגול, אורז חום.
יש סוגים של אורז רך ויש סוגים של אורז דביק (שנקרא גם סטיקי רייס או גלוטניוס רייס מלשון glue=דבק),
גם אורז דביק יכול להיות בכל מיני צבעים.
אבל האורז החום נחשב להכי בריא, זמן הבישול שלו ארוך יותר ויש לו טעם אגוזי. 

התרבות התאילנדית מלמדת אותנו לסיים את כל האורז בצלחת כסמל להודיה ולהוקרה שאנו רוכשים לחקלאים שגידלו את האורז. 

ארוחה תאילנדית היא תמיד ארוחה משותפת כשהאורז הוא הבסיס.
זהו חלק מהותי מתרבות האכילה שלנו:
אכילה בסגנון משפחתי 

ומה זה אומר: 

מנות רבות מוגשות לשולחן וכל הסועדים חולקים אותן יחד.
הדבר היחיד שהוא אינדיבידואלי הוא למעשה צלחת האורז האישית של כל אחד
אין סדר להגשת המנות והכל מוגש לשולחן ביחד.
האכילה היא כזו שכל פעם לוקחים ממש מעט מאחת או יותר מהמנות שמוגשות
ומשלבים אותן עם מעט מהאורז  עבור הביס שמתוכנן להיכנס לפה, כאשר שאר האורז שנותר בצלחת נשאר נקי.

זהו סגנון אכילה שיש בו תשומת לב לאסטטיקה וניקיון והוא קשור לתרבות ולחוקי הנימוס התאילנדים בארוחה. 

אחת הטעויות הנפוצות הן לאכול אורז עם מזלג, ובעינינו – אנשי תאילנד – זוהי ממש החמצה!
כאשר אוכלים עם מזלג "מפסידים" את כל הרטבים, הקארי והטעמים שהם החלק המשמעותי בחווית הטעמים בארוחה. 

לכן, כלי האכילה שהכי מתאימים לאוכל תאילנדי הם כף ומזלג,
המזלג מעמיס את האוכל על הכף שבעזרתה מגישים את האוכל אל הפה. 

הקונספט של אכילה תאילנדית הוא כזה שבכל ביס אתה יוצר לך את האיזון והכמויות האישיים שהם לטעמך מכל מנה על הכף,
וכך מתקבלים כל כך הרבה טעמים ומרקמים.
 

זהו חלק מהותי והוא מאוד חשוב לנו באכילה, זהו חלק מהתרבות שלנו וזה מה שעושה את האכילה לחוויה כל כך מעניינת ומענגת. 

אז איך לבשל אורז תאילנדי מושלם? כזה שתמיד מצליח? 

בתאילנד, ולמעשה ברוב דרום מזרח אסיה אנחנו מבשלים את האורז במכונת אורז.
זהו למעשה סיר אורז חשמלי.
אנחנו שמים בו רק מים ואורז שעבר מספר שטיפות במים זורמים, מכניסים לסיר האורז החשמלי והוא יוצא נפלא.
בכל בית יש לנו סיר אורז ורוב אנשי תאילנד כבר מזמן לא מכינים אורז בסיר על האש, אפילו במסעדות.
לעומת זאת אורז דביק (סטיקי רייס) הוא אורז שמכינים אותו באידוי.

בפוסט הבא ארחיב לגבי סטיקי רייס כולל מתכון, אז המשיכו לעקוב.
בינתיים לכו וחפשו לכם מכונה לבישול אורז, 
זה יעשה לכם את החיים הרבה יותר פשוטים 🙂

כי אורז זה הבסיס…
פו סיגהנארט.


 

לקבלת עדכון על פוסטים חדשים מהבלוג הכניסו פרטים כאן

הסדנאות הקרובות:

18.12 | יד חנה (עמק חפר) | 18:00-21:30

20.12 | תלמי אלעזר | 10:00-13:30 **סדנת מאכלי ים תאילנדים**

3.1.2020 |פרדס חנה | 10:00-13:30

סגירת תפריט