האם חייבים ווק כדי לבשל מוקפץ תאילנדי?

רבים טועים לחשוב שאוכל תאילנדי מבשלים רק בווק – אבל ממש לא!
הווק שמיועד להקפצות, מתאים ללהבת בישול גדולה שנפוצה במטבח התאילנדי הביתי התאילנדי המסורתי, אבל בימנו אפילו בתאילנד רבים משתמשים בבית בכירה חשמלית חזקה שעליה אי אפשר להניח ווק.

מוקפץ תאילנדי  – בשפה תאית: פאד

אי אפשר לדבר על ווק בלי להתייחס לטכינקת הבישול שאותה הוא מייצג: מוקפץ תאילנדי.
טכניקת ההקפצה (באנגלית stir frying) שכה מזוהה עם המטבח התאילנדי למעשה יובאה לתאילנד רק לפני כ300 שנה ע"י מהגרים סינים, מאז היא הפכה למהותית ואף למרכזית בבישול התאילנדי ורבות מן המנות התאילנדיות המפורסמות ביותר עושות שימוש בשיטת הבישול הזו.

לפני הגעת טכניקת ההקפצה מסין לתאילנד, התזונה בתאילנד התבססה בעיקר על אורז ודגים שבושלו כמרק (טום) או כתבשיל קארי עם חלב קוקוס (גנג)
לא היה שימוש בווק וגם לא בשמנים מן החי ומן הצומח, ששניהם כה מהותיים לבישול בהקפצה.

כיום המוקפץ התאילנדי מאופיין בשימוש בשמן או שומן מהחי, מחית כלשהי של תבלינים, רוטב דגים וסוכר דקלים.

אז מה זה ווק?

הווק עצמו הוא מעין מחבת עגולה ועמוקה, שהיתרון שלה הוא בכך שניתן לבשל כמות אוכל גדולה בהקפצה מהירה כיוון שהחום מתפזר באופן שווה מכל הכיוונים.
בעבר היו משתמשים במחבת עשויה ברזל וזה הוסיף לאוכל טעם עשיר יותר וארומה של עשן.
הברזל הוא חומר שמפזר חום בצורה מאוד יעילה אך יש לו חיסרון בכך שהוא כבד והתחזוקה שלו מורכבת.
לכן, כיום בתאילנד משתמשים לרוב במטבח הביתי בווק מאלומיניום או נירוסטה.

הווק יושב על כירת גז גדולה שמותאמת לו, וזוהי למעשה כירת הבישול הסטנדרטית במטבח הביתי התאילנדי,
היא רחבה וגם הלהבה שלה גדולה יותר מהכיריים הביתיים הנפוצים במטבח המערבי, לכן הווק יושב עליה ביציבות והחום מתפזר באופן נכון ויעיל.

לעומת זאת, הכיריים במטבח מערבי כמו גם בישראל, מיועדות לכלי בישול עם תחתית שטוחה ולכן כשרוצים להכין מוקפץ תאילנדי עדיף להשתמש במחבת שטוחה שמאפשרת פיזור חום יעיל בכיריים הביתיים.

כיום ניתן למצוא מגוון מחבתות מחומרים שונים שלכל אחד יש חיובי ושלילי, אבל חשוב לזכור –
לב הבישול התאילנדי טמון ביצירת הטעמים וביישום נכון של טכניקת ההקפצה עצמה.
כל השאר הם עזרים שבאים לנוחות המבשל .

הכי חשוב לבחור את כלי הבישול לפי מה שנוח – זה תורם לכך שהבישול יהיה מהיר כייפי נוח וזמין ביומיום!

קחו את הדברים בקלות, ובשלו בהנאה


בקהילת הפייסבוק: משוגעים על אוכל תאילנדי  פו מדגים בלייב הכנה של מגוון מנות תאילנדיות
מוזמנים להצטרף ולשאול אותנו שם כל שאלה 🙂

רוצים ללמוד איך להכניס את הטעמים של תאילנד למטבח שלכם?
הצטרפו לקורס >>   פותחים שולחן תאילנדי עם פו סינגהארט

Facebook Comments

כתיבת תגובה