האם חייבים ווק כדי לבשל מוקפץ תאילנדי?

אז התשובה היא שלא, ממש לא חייבים ווק כדי לבשל אוכל תאילנדי!
כן כן. ממש ככה
ולמה הכוונה?

אי אפשר לדבר על ווק בלי להתייחס לטכינקת הבישול שאותה הוא מייצג:
מוקפץ תאילנדי

אולי תופתעו לגלות
שטכניקת ההקפצה או כשמה באנגלית stir frying
שכה מזוהה עם המטבח התאילנדי
למעשה יובאה לתאילנד רק לפני כ300 שנה ע"י מהגרים סינים. 

מאז היא הפכה למהותית ואף למרכזית בבישול התאילנדי
ורבות מן המנות התאילנדיות המפורסמות ביותר 
עושות שימוש בשיטת הבישול הזו.

לפניה, התזונה בתאילנד התבססה בעיקר על אורז ודגים
שבושלו כמרק (טום) או כתבשיל קארי עם חלב קוקוס (גנג) 

לא היה שימוש בווק
וגם לא בשמנים מן החי ומן הצומח,
ששניהם כה מהותיים לבישול בהקפצה.

כיום המוקפץ התאילנדי מאופיין בשימוש בשמן או שומן מהחי,
מחית כלשהי של תבלינים, רוטב דגים וסוכר דקלים.

  אז מה זה ווק?

הווק עצמו הוא מעין מחבת עגולה ועמוקה,
שהיתרון שלה הוא בכך שניתן לבשל כמות אוכל גדולה
בהקפצה מהירה כיוון שהחום מתפזר באופן שווה מכל הכיוונים.
בעבר היו משתמשים במחבת עשויה ברזל
וזה הוסיף לאוכל טעם עשיר יותר וארומה של עשן.
הברזל הוא חומר שמפזר חום בצורה מאוד יעילה 
אך יש לו חיסרון בכך שהוא כבד והתחזוקה שלו מורכבת.
לכן, כיום בתאילנדי רב השימוש הביתי הוא בווק מאלומיניום או נירוסטה.

הווק יושב על כירת גז שמותאמת לו,
וזוהי הכירה הסטנדרטית במטבח הביתי התאילנדי.
היא רחבה וגם הלהבה שלה גדולה יותר מהכיריים הביתיים הנפוצים כאן בארץ
לכן הווק יושב עליה ביציבות והחום מתפזר באופן נכון ויעיל.

לעומת זאת,
כאן בארץ הכיריים מיועדות לכלי בישול שטוחים
ולכן אני מעדיף שימוש במחבת שטוחה שמאפשרת פיזור חום יעיל
בכיריים הביתיים.

כיום ניתן למצוא מגוון מחבתות מחומרים שונים שלכל אחד יש חיובי ושלילי
אבל חשוב לזכור –
לב הבישול התאילנדי טמון ביצירת הטעמים ובטכניקת ההקפצה עצמה.
כל השאר הם עזרים שבאים לנוחות המבשל.

אני כשלעצמי בוחר את כל הבישול לפי מה שהכי נוח לי
זה עוזר לי בכך שהבישול יהייה
יומיומי * נוח *  מהיר * וכייפי 

אך המרכיב החשוב ביותר עבורי הוא 
הכוונה שאני שם באוכל כשאני מבשל לאהובים שלי.

קחו את הדברים בקלות, ובשלו בהנאה 
פו סינגהנארט 

לקבלת עדכון על פוסטים חדשים מהבלוג הכניסו פרטים כאן

הסדנאות הקרובות:

18.12 | יד חנה (עמק חפר) | 18:00-21:30

20.12 | תלמי אלעזר | 10:00-13:30 **סדנת מאכלי ים תאילנדים**

3.1.2020 |פרדס חנה | 10:00-13:30

סגירת תפריט