מרק טום יאם קונג (שרימפס)

"כשאני מתחיל להרגיש חולה הדבר הראשון שעולה לי במחשבה זה טום יאם!
שיעול, כאב ראש וחוסר חיוניות – תנו לי קערה חמה של טום יאם עם אורז וזה מושלם בשבילי.
כבר מהריח אני מיד נזכר עד כמה האוכל התאילנדי מחובר לרפואה העממית.

למעשה האוכל ועשבי התבלין הרפואיים התאילנדים בלתי ניתנים להפרדה
כיוון שרוב המרכיבים שמשתמשים בהם לבישול תאילנדי הם בעלי איכויות רפואיות. 

טום יאם נחשב בתאילנד כתרופה לשפעת בגלל החמיצות שמקורה בליים והחריפות של הצ'ילי 
וכשאוכלים אותו חם זה עוזר להוריד את חום הגוף ולנקות רעלים ע"י הזעה
הוא גם נחשב כמכייח ומפחית ליחה.

מאז שהייתי קטן ולאורך כל חיי תמיד שמעתי את המבוגרים והזקנים סביבי
מייעצים איזה מנה כדאי לאכול לכל סוג של חולי או סמפטום.
זהו ידע שעובר מדור לדור,
זה נפוץ בכל רחבי תאילנד 
וכך אנו -אנשי תאילנד- בוחרים את האוכל שלנו ביום-יום"

אז טום יאם – מרק עם טעם אופייני של חריף וחמוץ עם ארומה של ליים.
מנה אהובה ביותר בקרב התאילנדים וכל מי שטועם אותה נשבה בקסם.
מנה שלא ידוע מה המקור שלה, מאין הגיעה ומי יצר אותה
ושהאזכור העתיק ביותר שלה נמצא לפני כ200 שנים,
בתקופתו של מלך תאילנד ראמה 5.

בעבר היו חולטים במים את עשבי התבלין – גלנגל, עלי קפיר ליים ולמון גראס.
לאחר מכן מוסיפים את הדגים מהנהר (שהיוו את הבסיס התזונתי בתאילנד ביחד עם האורז),
ויוצרים את הטעם עם צ'ילי, שום, ליים ורוטב דגים.
וזהו, מאוד פשוט…

עם הזמן המנה התפתחה ושודרגה עם טעמים נוספים וקיבלה סגנונות שונים
יש שמוסיפים חלב (חלב פרה או חלב קוקוס), 
יש שמוסיפים שרימפס או מחית צ'ילי ועוד ועוד.
אבל בכולם הבסיס הוא דומה.

אז אם אתם חולים או זקוקים למנה מרעננת ומנחמת
או שאתם פשוט מתגעגעים לטעם התאילנדי של טום יאם הנה כאן המתכון

ים בריאות וחורף נעים
פו סינגהנארט
( פו מספר – שירן מתרגמת )


מרק טום יאם שרימפס 

רכיבים:

10-15 שרימפס  (אם קפוא אז לא מבושל)
3-4 חתיכות גלנגאל
3-4 עלי קפיר ליים טריים או 8-10 עלים מיובשים
צ'ילי – לפי טעמכם
4-5 בצלצלים אדומים קטנים (שאלוט)
2-3 ענפי למון גראס טרי (אם מיובש אז כף אחת)
10 עגבניות שרי קטנות או 1-2 גדולות
50 גרם פטריות
2-3 כפות מיץ ליים טרי (או לימון)
1-2 ענפי כוסברה
1-2כפות רוטב דגים
1 כף סוכר (או קצת יותר לפי טעמכם)
1 כפית מלח
3 כוסות מים (750 מ"ל)

אופן ההכנה:

1) מרתיחים את המים בסיר
2) הכניסו את השרימפס וכשהם מתבשלים והופכים לכתומים הוציאו מהמים ושימו בקערה בצד.
3) אל המים הרותחים מוסיפים את המלח, למון גראס, גלנגאל, עלי קפיר ליים, בצל אדום
ומבשלים עד שיוצאים הריחות של עשבי התבלין והמרק משנה את צבעו.
3) הוסיפו עגבניות ופטריות ותנו להן להתבשל
4) כשהכל מבושל מוסיפים סוכר ורוטב דגים – מערבבים, טועמים ומתקנים טעמים במידת הצורך
5) סיגרו את האש ואז הוסיפו צ'ילי, כוסברה והחזירו את השרימפס למרק.
6) הוסיפו מיץ ליים – השתדלו לזכור כמה כפות רוטב דגים שמתם, והוסיפו מיץ ליים באותה כמות או קצת יותר.
7) טועמים ומתקנים טעמים
8) מגישים לצד אורז לבן מאודה


הכנתם את המתכון? נשמח לראות את היצירות שלכם באינסטגרם!
צלמו תמונה והוסיפו את ההאשטאג jaithaicooking#
תייגו אותנו בסטורי jai_thai_cooking@ ונשמח לפרגן לכם (:

בקהילת הפייסבוק: משוגעים על אוכל תאילנדי  פו מדגים בלייב הכנה של מגוון מנות תאילנדיות
מוזמנים להצטרף ולשאול אותנו שם כל שאלה 🙂

רוצים ללמוד איך להכניס את הטעמים של תאילנד למטבח שלכם?
הצטרפו לקורס >>   פותחים שולחן תאילנדי עם פו סינגהארט

Facebook Comments

כתיבת תגובה