עשבי התבלין התאילנדים – גלנגאל, למון גראס וקפיר ליים + וידאו

עשבי תבלין נמצאים בשימוש תדיר בבישול התאילנדי, והם נותנים את הניחוחות והטעמים האקזוטיים האופיניים כל כך למטבח התאי.
יש להם אינספור איכויות רפואיות, והשילובים בינהם נלקחים בחשבון בכל מנה ובכל אחד מהמתכונים התאילנדים המסורתיים שעוברים מדור לדור.
בפוסט הזה נתמקד בשלושה מהם: שורש גלנגאל, למון גראס וקפיר ליים.
ובפוסטים הבאים נדבר גם על בזיל תאילנדי, צ'ילי, כוסברה, שורש כורכום, בצלי שאלוט, מנטה (נענע) ועוד.

בתחתית הפוסט תמצאו סרטון שבו פו מסביר ומראה איך הם נראים? איך מכינים אותם לבישול? והיכן משתמשים בהם?

אז בואו נתחיל עם 3 הכוכבים של המטבח התאילנדי:

1. שורש גלנגאל (קהא)

הגלנגאל הוא שורש עם טעם אופייני וניחוח מיוחד שגדל בגינת המאכל התאילנדית, צבעו בהיר והוא נפוץ מאוד בבישול התאילנדי.
חתוך לפרוסות דקות הוא משמש במרקים כמו טום קהא, טום יאם, מנות בשר ותבשילי קארי.
הוא גם מרכיב שתמיד נמצא במחיות קארי מכל הסוגים.
הגלנגאל מזכיר במראה את הג'ינג'ר ולכן רבים טועים לחשוב שאפשר להחליפו וזוהי טעות מהותית!
הגלנגאל הוא צמח עם איכות מקררת בעוד שהג'ינג'ר הוא צמח עם איכות מחממת, הטעם שלהם שונה לחלוטין ובמידה מסויימת הם סוג של הפכים.
מה גם שנדיר שמשתמשים בג'ינג'ר בבישול תאילנדי מסורתי, וכשהוא כן מופיע אלו יהיו לרוב מנות שמקורן בסין.
בארץ ניתן לפעמים להשיג את שורש הגלנגאל טרי קפוא בחנויות מתמחות למוצרי מזון מאסיה או אצל מגדלים מקומיים, אבל לרוב תמצאו אותו בצורתו המיובשת שמתאימה ביותר למרקים ולתבשילים.


2. למון גראס (טאקראי)

למון גראס נמצא בשימוש נרחב במטבח התאילנדי, נותן את ארומה הלימונית ומעצים את הטעם החמצמץ של סלטים, מרקים חמים כמו טום יאם וטום קהא ויחד עם עוד עשבי תבלין הוא נכתש לתוך מחיות הקארי.
משתמשים רק בחלק הפנימי והצפוף של הגבעול, קרוב לשורש, היכן שיש טבעות סגולות לבנות, ולא משתמשים בעלים הירוקים.
בארץ ניתן למצוא גבעולי למון גראס ארוז טרי במקררי הסופרמרקטים, אך גם ניתן להשיגו במכולות האסיתיות בצורתו המיובשת (שימו ♡ לחפש את הגבעול המיובש ולא את העלים המיובשים).
הכי מומלץ להשיגו טרי במשתלה ולגדלו בגינה הביתית או בעציץ ולהשתמש בגבעול הטרי לבישול.
כשהוא נחתך דק או נכתש טרי משתחררים ממנו השמנים הארומטים שנותנים טעם מעודן ונהדר,
ומעבר לזה – הוא ממש קל לגידול.


3. קפיר ליים (מאקרוד)

הקפיר ליים הוא עץ הדר טרופי עם ניחוח מיוחד וייחודי , חותמת הטעם שלו כל כך אופיינית במטבח התאילנדי שאין לו שום תחליף! (ולא, אי אפשר להחליף אתו בעלי דפנה כמו שרבים מכם שואלים אותנו)
אנחנו משתמשים בעלים ובקליפת הפרי שלו (נדיר שמשתמשים במיץ של הפרי)
העלים נותנים ניחוח מתקתק ולימוני וטעם מיוחד ונפלא לתבשילי קארי, מרקים, סלטים ומנות מוקפצות.
קליפת הפרי משמשת יחד עם שורש למון גראס וגלנגאל ליצירת מחיות הקארי התאילנדיות.
בארץ תמצאו לרוב את העלים בצורתם המיובשת בחנויות ובשווקים, לעיתים ניתן למצוא אותם גם בצורתם הטרייה מוקפאים.
בעבר היה ניתן למצוא אותו במשתלות כעץ שניתן לגדל, אבל כיום ככל שידוע לנו חל איסור על גידול עץ קפיר ליים בארץ (צריך להתעדכן במשרד החקלאות במידה וברצונכם לגדלו)


בסרטון הבא פו מסביר על עשבי התבלין התאילנדים: איך הם נראים? איך מכינים אותם לבישול? והיכן משתמשים בהם?


  אהבתם את הסרטון? מוזמנים להירשם לערוץ היוטיוב שלנו לעוד תוכן בוידאו!
ג'אי תאי – תאילנד במטבח שלך

בקהילת הפייסבוק: מבשלים תאילנדי עם פו סינגהנארט פו מדגים בלייב הכנה של מגוון מנות תאילנדיות
מוזמנים להצטרף ולשאול אותנו שם כל שאלה 🙂

רוצים ללמוד איך להכניס את הטעמים של תאילנד למטבח שלכם?
הצטרפו לקורס אונליין >>   פותחים שולחן תאילנדי עם פו סינגהארט   


 

Facebook Comments

כתיבת תגובה